You are here: Home

Guca

Dragačevo

Geografska oblast Dragačevo (735 km2), u zapadnoj Srbiji, na prostoru između planina Jelice, Troglava, Čemerna i reke Zapadne Morave, prvi put se pominje u turskim katastarskim knjigama, defteru iz 1476. godine, kao „selo Dragačevo“. Veći deo Dragačeva (454 km2) obuhvata 34 sela, od kojih su 4 veća centra i dve varošice, čini područje opštine Lučani (24.614 stanovnika – popis iz 2002. godine), pa se i ova dva naziva često, u svakodnevnoj upotrebi, poistovećuju. Administrativno sedište je u Lučanima, a Guča je geografsko sedište opštine.

Opština Lučani je pokrivena mrežom od oko 400 km asfaltnih i isto toliko makadamskih puteva. Povezana su susednim opštinama: Čačak, Kraljevo, Ivanjica, Arilje i Požega.

Raspolaže relativno dobro razvijenom mrežom zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kao i objekata trgovinske i ugostiteljske delatnosti. Telefonska mreža je razvijena skoro 100%. U Lučanima i Guči su savremeni tereni za sportove sa loptom i bazeni, u Kotraži, Velesu, Goračićima mini sportski centri.

Gotovo polovina stanovništva opštine živi od poljoprivrede, najzastupljenije kulture su malina, šljiva, jabuka, krompir. Oko 4000 zaposlenih u metalnoj, namenskoj, industriji plastike, javnim preduzećima i ustanovama i uslužnim delatnostima. Industrija i zanatstvo su locirani u Lučanima, Guči, Koraži i pojedinim selima.

  •  

Prirodne lepote i retkosti (planine, klisure, pećine, šumski kompleksi...), životinjska staništa, sa istorijskim nasleđem čine opštinu Lučani pogodnom za razvoj seoskog, zdravstveno-rekreacionog, lovnog i manifestacionog turizma. Seoski turizam se organizovano razvija od 1980. godine u selima Kaona, Milatovići, Donji Dubac, Guberevci... Na raspolaganju je blizu sto ležaja tokom čitave godine. U novije vreme podižu se „ etno naselja“ (adaptirane stare kuće, brvnare) u Dragačici Grabu, Guči... U vreme Dragačevskog sabora trubača, najveće kulturno turističke manifestacije u Srbiji, u domaćoj radinosti, u hotelima u Guči i Lučanima, motelima u Guči, Rtima i Gornjoj Kravarici može da se smesti oko 3000 gostiju.

Na području opštine deluju i književni, muzički, likovni stvaraoci (Udruženje samoukih slikara i vajara Dragačeva u Guči, osnovano 1974. godine okuplja oko 50 članova).

Ono što opštinu Lučani i Dragačevo čini prepoznatljivim na turističkoj mapi Srbije (i sveta) jesu manifestacije narodnog stvaralaštva: „Raspevano Dragačevo“ u Guči, trubačka takmičenja u Lučanima i Kotraži i najpoznatiji, u svetu najčuveniji – Dragačevski sabor trubača.

sabor_trubaca_guca-grb

Dragačevski sabor trubača u Guči

Dragačevski sabor trubača, najveća smotra izvornog stvaralaštva u Srbiji i na Balkanu, a u svetu jedinstvena manifestacija narodnog stvaralaštva, traje od 1961. godine, kada je ustanovljen sa ciljem da sačuva i dalje razvija trubaštvo kao i oblik izvorne narodne umetnosti. Učestvovala su četiri trubačka orkestra, svi iz Dragačeva, a već od sledeće godine na Sabor dolaze trubački orkestri iz užičkog kraja, istočne i južne Srbije, od 2010. i orkestri iz Vojvodine. Od 1997. godine takmiče se i omladinski trubački orkestri, a od 2005. i pionirski. Godina 2010. je godina Prvog međunarodnog takmičenja trubača.

Na Saboru se pored trubačkih takmičenja, priređuju likovne izložbe, predstavljaju knjige i publikacije vezane za sabor i Dragačevo, održava se narodni višeboj, takmičenje zdravičara, biraju najlepše narodne nošlje, održavaju brojni koncerti i muzičko-scenske priredbe.

Učesnici saborskih programa su trubački orkestri, kulturno umetnička društva, pevačke grupe, solisti, likovni umetnici... iz raznih krajeva Srbije, bivše Jugoslavije, a od sredine osamdesetih i iz čitavog sveta. Danas se njihov broj kreće oko 1200, posetioci se broje stotinama hiljada – među njima stranci desetina hiljada.

Sabor prati sve veći broj štampanih i elektronskih medija i instituta za muziku, film, etnologiju, iz zemlje i inostranstva. Najbolji trubači, saborski pobednici, nastupali su na velikim svetskim festivalima, od Londona, Moskve, Brisela, Berlina, do Tokija, Havane, Njujorka.

  •  

Organizator Dragačevskog sabora trubača je opština Lučani, koja je neposrednu organizaciju kulturnih programa poverila Centru za kulturu, sport i turizam „Dragačevo“ u Guči. Pokrovitelj Sabora je Vlada Republike Srbije.

„Dobro došli – dobrima došli“ saborska je pozivnica, a tradicionalni pozdrav: „Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i nizašta drugo!“